Mat, böcker, film, resa

Tipsa om saker som har med Indien att göra. Har du goda indiska recept? Läst en bra bok? Sett en bra film? Mejla pia@pianyberg.se så lägger jag upp det här. Skriv gärna några rader om varför en bok, film eller ett resetips är bra.

Har du bilder på ditt tips så lägger jag gärna in det. Du måste dock intyga i mejlet att du har fotografens tillstånd för att vi får publicera bilden.

Indisk mat

Fin kokbok: ‘Med smak av Indien’ av Naresh Mehra, Dag Hermelin och Bruno Ehrs

 

Film

Bombay dreams (med Sissela Kyle, Peter Dalle mfl)

Ebba är en helt vanlig tonåring som går på simträning, hänger med sina kompisar och är småförälskad i Erik från simklubben. Men en dag förändras allt, när hon hittar ett brev som hennes mamma har gömt undan. Brevet kommer från Ebbas biologiska mamma i Indien, och i hemlighet bestämmer sig Ebba tillsammans med sin bästa vän Camilla att planera en otrolig resa. De drömmer om exotiska palats och dansande shejker och prinsessor, men resan till Indien blir inte riktigt det äventyr som Ebba hade tänkt sig…

Slumdog millionare (med Anil Kapoor, Irfan Kahn mfl)

Jamal Malik, en 18-årig föräldralös kille från Mumbais slumområden, är bara en fråga ifrån att vinna 20 miljoner rupier i den indiska tv-versionen av “Vem vill bli miljonär?”. Men när programmet tar paus arresteras han, misstänkt för fusk. Ingen tror att han, en pojke från slummen, ska veta de rätta svaren.

Desperat försöker Jamal bevisa sin oskuld och går igenom fråga för fråga för att förklara hur han kunnat känna till alla svar. För varje fråga kommer det fram en fascinerande historia om hans liv på gatorna tillsammans med sin bror, om människorna som korsat hans väg och, inte minst, historien om Latika, flickan han älskat och förlorat. I varje del av hans berättelse finns nyckeln till svaret på frågan han besvarat.

Darjeeing Limited

Tre bröder som inte pratat med varandra på över ett år ger sig ut på en spirituell resa genom Indien i ett försök att återfå kontakten. Deras sökande spårar snart ur (av orsaker som involverar receptfria smärtstillande tabletter, Indisk hostmedicin och pepparspray) och de blir strandade mitt i öknen med elva resväskor, en skrivare och en lamineringsmaskin och en helt ny resa tar form.

 

Böcker

New Dehli – Borås av Per J Andersson

Författaren har varit i Odisha, eller Orissa som många ännu säger, två gånger. Båda gångerna för att hälsa på i Athmallik vid Mahanadifloden varifrån hans vän PK Mahanandia kommer. Ni har säkert hört talas om honom: det var han som cyklade till Sverige 1977 för att återförenas med Lotta från Borås. De är fortfarande gifta och bor i Borås. Han har skrivit en dokumentärroman om PK:s liv, hans uppväxt i Odisha, äventyr i Delhi och cykelresan västerut – den heter “New Delhi-Borås” och kommer på Forum förlag i februari 2013 (se Bokfynd).

Indien – personlig guide Vagabond av Per J Andersson (se Bokfynd)

Indien lockar med myller och mångfald. Men vågar jag resa dit? I Indien – personlig guide tar Indienexperten Per J Andersson med oss till sina indiska favoritplatser. Boken tar upp såväl det traditionella som det moderna – från maharajapalats och tusenåriga tempelstäder till moderna citykärnor med kaféer, klubbar och shoppingcentra. Boken är en informativ och praktisk reseguide för såväl förstagångsresenären som återvändaren. Boken innehåller också informativa kapitel om landets historia, nutid, politik och religion samt flera personliga reseberättelser.

Mariamma, svenskpräglad med indisk själ av Christina Åsbäck (se Bokfynd)

Mariamma, från ett barnhem i Bombay, kom som fyraåring till Sverige som adoptivbarn, född av okända biologiska föräldrar i Indien. Det småländska, lilla samhället gav nya förutsättningar för Anna. “I ordningens land” gällde andra värden och smaker, man måste ställa om sig och ta för sig av de nya möjligheterna. En lång och smärtsam resa påbörjades, där svarta hål skulle fyllas, hjärtan renoveras och nya vanor och vänner vårdas.

Bara en dotter av Sarita Skagnes (se Bokfynd)

Sarita Skagnes själv­biografi Bara en dotter är ett tragiskt och berörande vittnes­mål om många kvinnors situation. Sarita föds i Punjab i Indien in i en familj, som sedan tidigare har två döttrar. Föräldrarna som starkt önskat sig en son riktar sin besvikelse mot den nyfödda och byter ut henne mot en pojke de antar som sin egen son. När resten av familjen flyttar till Norge lämnas Sarita kvar för att arbeta som tjänare hos släktingar i Punjab. I praktiken blir Sarita en slav.

Slumdog millinonaire – vem vill bli miljardär? av Vikas Swarup (se Bokfynd)

Ram Mohammad Thomas har blivit arresterad efter att ha svarat rätt på tolv frågor i tv-programmet Vem vill bli miljardär? Han har blivit arresterad därför att en fattig föräldralös kille som aldrig har gått i skola eller läst en tidning omöjligt kan känna till namnet på solsystemets minsta planet eller huvudstaden i Papua Nya Guinea utan att ha fuskat.
För att bevisa sin oskuld går Ram tillsammans med en kvinnlig advokat igenom tv-inspelningen fråga för fråga och förklarar hur han kunnat känna till alla svar. För varje fråga får vi höra en fascinerande historia om Rams liv som gatupojke i några av Indiens storstäder, och om de personer han mött som fått betydelse för hans liv. Det är allt från berättelsen om hur han som spädbarn räddats ur en papperskorg till historien om när han arbetade som tjänare åt en galen austalisk diplomat och tiden som självutnämnd guide vid Taj Mahal. Fram träder ett brokigt persongalleri av bisarra och skräckinjagande men också uppriktiga och hjälpsamma människor som korsat hans väg när han levt såväl i slum som i lyx som tjänare åt Indiens mest rika och berömda.

Resa

Resereportage från Odisha (fd Orissa) ur tidningen Vagabond 10/2012.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email