Pågående projekt

Basundharas skolprojekt

Bakgrund

Rapporter

Sedan 2009 bistår föreningen ett projekt som handlar om en skola i Baundharas regi. Målet är att 100 barn – både från barnhemmet och närområdet – ska erbjudas plats för grundläggande utbildning. Barnen är främst flickor från familjer med sociala och/eller ekonomiska problem samt barn med HIV. Dessa barn diskrimineras ofta från den vanliga undervisningen.Läs gärna (på engelska) originalbrevet från Basundhara som beskriver projektet i detalj samt tillhörande budget.Strategier för utbildningen

 • närvarande utbildning
 • prioritera återhämtning
 • focus på en övergripande utveckling av varje barn

Utbildningsplan

 • utveckling av kroppen
 • utveckling av sinne och själ
 • utveckling av intellektet
 • utveckling av andlighet

Tillämpade tekniker

 • ren miljö
 • disciplin
 • god hygien, reglerad diet, vila
 • återkommande fysiska övningar
 • självbehärskning genom BRAHMACHARYA
 • motivera de nyfikna själarna som letar efter sanningen
 • bygga på inre mod att alltid hålla sig till sanningen i livet
 • m.m.

Examinationer

 • genom observation
 • genom muntliga uppgifter och skrivna tester
 • genom utvärdering av skicklighet
 • genom egna utvärderingar
Maj 2013

Snigdga Biswal från Sri Aurobindo School (Basundharas skola) skriver i ett brev:

Årlig rapport 2012-2013

Idag är en minnesvärd dag för skolan då vi firar 3 år. Trots många hinder längs vägen så går vi mot en utveckling så sakteligen. Vi är glada att kunna säga att vi till viss del har förverkligat en dröm från huvudorganisationen Basundhara och det är att kunna erbjuda en anständig och omvårdande barndom tillsammans med formell utbildning till de missgynnade barnen i vår stat.

Det har varit många svårigheter men vår anda har behållits och det har lett oss till målet.  När vi startade hade vi 32 barn som bodde på det tillfälliga boendet som fanns i Basundharas ”Swadhara Home” (kvinnohemmet). Nu har vi bytt till ett annat boende med plats för ytterligare 20 barn. Vi har nu 59 elever i skolan, 52 från boendet och 7 från fattiga familjer i de närliggande byarna. Barnen som bor i boendet är mellan 4 och 16 år och omhuldas av lärarnas kärlek och omvårdnad. För närvarande kan vi inte ge barnen allt vi önskar men vi kan stolt säga att det vi kan erbjuda är på nivå med andra internatskolor i staten. Vi hoppas att med tiden kunna ge fler behövande barn möjligheter hos Basundhara och ge dem alla möjligheter så de inte känner sig förfördelade i något i livet.

Det är väldigt upplyftande att se att barnen har visat på stora förbättringar när det gäller deras känslomässiga beteende. De har fått mer självförtroende, blivit mer disciplinerade och ansvarstagande.

När det gäller utbildningsutveckling så har 10-20 elever i olika klasser klarat 80% av betygen och resterande fortsätter att utvecklas med undantag av några få. Rani Podar i klass 5 har gjort inträdesprovet till Novodaya Schools. I teckning, yoga och musiktävlingar som arrangerats av andra skolor har eleverna visat sina förmågor.

Följande är några höjdpunkter som våra barn har presterat;

23 september 2012 kom Nilu Patra från klass 5 på tredje plats i en tävling som organiserades av Odisha Yogasana Association och blev uttagen till att delta i en yogatävling på riksnivå i Hoshiyarpur i Punjab. Där kom hon på femte plats och fick pris och diplom av idrottsministern i Punjab. Nu är hon uttagen att vara med i en internationell yogatävling som som kommer gå av stapeln i Taiwan. Nilus framgång är ett resultat av yogalärarens beundransvärda ansträngningar.

Mami Pradhan fick ett tröstpris i yogatävlingen  som anordnades av Cuttack District Yogasan Association.

Våra barn gjorde oss stolta genom sitt deltagande i en yogauppvisning som organiserades av ”Department of Health and Family Welfare” tillsammans med ”Ayush” den 9-12 november 2012.

Den 20 januari 2013 fick fem av våra studenter pris i en skoltävling som organiserades av Vedic Yoga Pith, Tulasipur, Cuttack. Subrat Pradhan och Chandrika Mahanta kom på fjärde plats i barnklassen, pojkar respektive flickor. Bland juniorflickorna kom Rani Podar och Mamali Jena på andra plats och Tapaswini Sethi på en tredje plats.

Vår idrottskalender var från den 11-14 december när barnen kunde visa upp sina färdigheter.

Den 6 januari 2013 fick Nilu Patra och Mami Pradhan placeringar i musik och teckning i en tävling som ordnades av ”Child Line”, Cuttack.

Rani Podar och Nilu Pratra deltog i en vetenskapsutställning som anordnades av ”Matru Bhavan” 13-14 oktober.

Den 7 oktober deltog några av våra elever i en målartävling på riksnivå, i Bhubaneswar.

Våra elever fick uppskattning från besökarna för deras begåvade skådespelarinsatser i en pjäs som uppfördes under Baliyatra som anordnades av barnens välfärdskommitee, Odisha.

Den 7 december 2012 blev våra elever hyllade när de sjöng inledningssången vid firandet av Radhanatha Raths födelsedag.

I september 2012 organiserades ett ögonläger på vårt skolområde av Dr Agrawals ögonsjukhus, Cuttack.

Vi har firat Ganesh Puja, Saraswati Puja, Raskhya Bandhan i vår skola och även nationella helgdagar som Independence day, Republic day, barnens dag och lärarnas dag.

I år har platsen för skolutflykt vari Puri och Konark vilket är en dröm som blivit sann för våra barn. De var överlyckliga den dagen.

Trots att vi inte nått allt vi planerat tidigare har vi utvecklats. Vi hoppas att med er goda vilja och stöd så kan vi den kommande perioden ge barnen mer glädje och löften i livet.

 

April 2013

Saila Behera skriver i ett mail: ”Jag är verkligen ledsen för att mitt svar till dig dröjt, men det fanns en särskild anledning. Bostadshuset till barnen har varit under uppbyggnad. Gradvis har våra krav uppfyllts, och sedan den 15:e januari kan barnen glädjas åt sitt eget boende. För närvarande ryms 60 stycken barn i de olika klasserna, några få kommer utifrån.

Den 24:e mars organiserade barnen och personalen skolans årliga evenemang med fritidsaktiviteter som sång, dans, yoga, drama och lekar med sociala budskap. Priser delades ut till vinnarna inom sport, frågetävlingar, debatter och pedagogiska föreställningar.

Ännu viktigare är att en av eleverna, Nilu Patra, har deltagit i en nationell yoga-tävling som hölls i Hoisar Pur i Punjab, där hon vann 5:e pris. Men inte bara det, samma flicka är utvald till att få delta i en internationell yoga-tävling i Taipei, Taiwan i oktober. Just nu arbetar vi för att hennes medverkan ska bli verklighet.

Barnen utvecklas bättre och bättre tillsammans med sina ämneslärare. De kommer från en bakgrund med absolut ingenting, och de kämpar verkligen hårt för att komma i nivå med andra, men det är svårt att nå framgång. Det är vår ”vision and mission” att hjälpa dem med att bygga upp sina liv, så att de inte ska behöva nekas någonting av det goda i samhället. Vi hoppas på det bästa. Oavsett vilka resultat vi kan uppnå, är vi oerhört tacksamma över ert bemödande, hjälp och engagemang för dessa barn.

Denna vecka kommer jag att be rektor skicka dig en lägesrapport och foton från det nya huset och det årliga evenemanget på skolan.

Vänlig hälsning Saila

 

April 2011

Maria Suarez, Adoptionscentrum har besökt skolan och skickat oss bilder och skriver: ”Jag har fått med mig en rapport till föreningen från Integral School, och denna gång fick vi till ett besök under dagtid när barnen var på plats vilket var jätteroligt. Vi träffade alla barnen, som gjorde en fantastisk dans- och yogauppvisning. Och vi träffade alla lärarna som verkade mycket engagerade. I synnerhet koordinatorn, Mrs Sumitra Mohapatra, som höll välkomsttalet verkar brinna för dessa barn. Yogaläraren och musikläraren var också med. Jätteroligt att se!”

 

Maj 2010

Föreståndarinnan Saila Behera skickar text och bild om skolprojektet. Klicka här för PDF-fil.

Flickor på skolan

Yoga

Skolan

 

Print Friendly, PDF & Email