2011: Familjen Byström

Återresa November 2011 – ur föräldraperspektiv

Som ni alla vet är intrycken många efter ett besök i Indien och det tar ett tag att sortera och bearbeta allt man varit med om. I mitt fall har vårt besök på Integral School och Women’s Centre satt djupast spår och jag är – om möjligt – ännu mer övertygad om att vi måste hjälpa dessa barn till ett drägligare liv.

På Basundhara blev vi som alltid hjärtligt välkomnade. Vi insåg att vi var efterlängtade när vi fick varsin vacker blombukett och man hade tryckt upp en stor banderoll till vår ära. Efter kramkalas och rundtur blev vi bjudna på en mycket god lunch. Vi dekorerades även med armband och rödmålade fötter.

Som representant för vår förening fick jag så äran att överlämna 30.000 kronor till Saila. Dessa pengar, som är öronmärkta för skolprojektet mottogs med stor tacksamhet. De är så nöjda med föreningens arbete, både vad gäller sommarträffarna här hemma och biståndsarbetet.

Integral School ligger inte långt från Basundhara, men på grund av den eftersatta vägen tar resan ca 1 timme. Skolan ligger på landsbygden och på samma mark som Women’s Centre, vilket är ett skyddat boende för utsatta kvinnor. Huset byggdes för 50 kvinnor, men där bor idag drygt 70 kvinnor samt ett 30-tal av deras och andras barn.

Kvinnorna som är svårt psykiskt sjuka och utvecklingsstörda har till viss del sysselsättning i form av trädgårds- och byggarbete men inte något att göra därutöver. Det förekommer ofta bråk och slagsmål mellan kvinnorna. På min fråga om de får behandling eller medicinering fnös Saila. Hon berättar att myndigheterna bett (ålagt) Basundhara att ta hand om dessa kvinnor, kvinnor som annars skulle ha levt ett mycket hårt och utsatt liv på gatan. Trots detta har Basundhara under de senaste två åren fått ett bidrag på endast 500 Rs per kvinna, vilket motsvarar ca 70 kronor. Då förstår vi varför situationen är som den är.

Bland dessa kvinnor bor alltså ett 30-tal barn. Man är mycket väl medveten om att detta inte är en bra situation för barnen, men vad är alternativet? Att slänga ut dem på gatan? Därför bygger man nu en ny skolbyggnad, intill den gamla. Man har planerat för fler klassrum, en datasal, ett kemilabb och bibliotek. Men framför allt blir det bostäder för barnen på övre plan. På så sätt kan barnen flyttas ut från den mycket olämpliga miljön inne på kvinnohemmet. Man planerar att ta den nya byggnaden i bruk inom ett halvår. I den gamla byggnaden flyttar då administrationen in.

Vi besökte skolan på en lördag, men för vår skull väntade ett tjugotal elever på oss i ett av klassrummen. De sjöng ett par vackra sånger innan de ville att jag skulle berätta varför vi var där. Det är inte lätt att så spontant hålla tal, men jag hoppas att de förstod hur oerhört imponerade vi är över deras arbete i ständig motvind. Jag försökte också förklara hur bra det känns att kunna ge tillbaka en liten, liten gåva till det land som gett oss den största gåvan i livet – våra älskade barn.

Föreningen fortsätter oavbrutet att samla in pengar. Använder du internetbanken? Där kan du enkelt starta en ”stående överföring” så att varje månad dras t.ex. 50 kronor från ditt konto.

Ditt bidrag kommer fram till 100% och gör skillnad!

Laila Byström

Ordförande föreningen Basundharas Vänner

Ett avklassrummen

Print Friendly, PDF & Email